Γνωριμία με τον Internet Explorer

Ο Παγκόσμιος Πληροφοριακός Ιστός (WWW ή Web)

O Παγκόσμιος Πληροφοριακός Ιστός (World Wide Web) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία του Internet. Περιέχει μια τεράστια συλλογή πληροφοριών (ιστοσελίδων) οι οποίες είναι διαθέσιμες στους χρήστες του Internet σ' όλο τον κόσμο. Επίσης, ο Παγκόσμιος Πληροφοριακός Ιστός αποτελεί έναν τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών, που βασίζεται στη χρήση υπερκειμένων (hypertexts) δηλ. κειμένων που περιέχουν λέξεις, φράσεις, εικόνες κλπ., τις οποίες αν κάνουμε κλικ, μας οδηγούν σε άλλο σημείο της σελίδας ή σε άλλη σελίδα του Internet. Έτσι από κάποιο σημείο μιας ιστοσελίδας, μπορούμε να μεταφερθούμε σε κάποιο άλλο σημείο της ίδιας ιστοσελίδας ή σε μια άλλη ιστοσελίδα. Οι λέξεις, εικόνες κλπ. που μας μεταφέρουν αλλού, ονομάζονται συνδέσεις.

Η πλοήγηση στις ιστοσελίδες του WWW γίνεται μέσω ειδικών προγραμμάτων που ονομάζονται φυλλομετρητές. Τα πιο γνωστά απ' αυτά τα προγράμματα είναι ο Internet Explorer και ο Netscape Navigator.

Εισαγωγή στο πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer

Κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο του Internet Explorer (πάνω στην επιφάνεια εργασίας). Εμφανίζεται το παράθυρο του προγράμματος.

Στο πάνω μέρος του παραθύρου, κάτω από τα βασικά κουμπιά, υπάρχει το πλαίσιο "Διεύθυνση". Κάνοντας κλικ στο πλαίσιο αυτό, το οποίο ονομάζεται γραμμή διευθύνσεων, εισάγουμε τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων που θέλουμε να επισκεφτούμε.

Εάν μάθουμε μερικά βασικά πράγματα σχετικά με την περιήγηση στο Web, όπως να χρησιμοποιούμε τα κουμπιά στη γραμμή εργαλείων του Internet Explorer, θα δούμε ότι η περιήγηση στο Web είναι εύκολη και γρήγορη.

Για να ξεκινήσουμε την περιήγηση στο Web, ας κάνουμε κλικ σε κάποια σύνδεση (υπογραμμισμένη λέξη, φράση ή εικόνα) στην αρχική σελίδα (είναι η σελίδα που εμφανίζεται όταν ξεκινάμε τον Internet Explorer). Μπορούμε να καταλάβουμε αν μια λέξη ή μια εικόνα είναι σύνδεση, μετακινώντας το δείκτη του ποντικιού επάνω της. Εάν ο δείκτης αλλάξει σε χέρι, τότε είναι σύνδεση.

Προβολή ιστοσελίδας

Για να προβάλλουμε σε μια ιστοσελίδα, πληκτρολογούμε τη διεύθυνσή της στη γραμμή διευθύνσεων. Για παράδειγμα, πληκτρολογούμε www.microsoft.com και πατάμε ENTER ή κάνουμε κλικ στο κουμπί Μετάβαση.

Σύνδεση με ιστοσελίδες που επισκεφθήκαμε πρόσφατα

Τι θα κάνουμε αν κάποια ιστοσελίδα δεν λειτουργεί

Όταν βρούμε ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν και θέλουμε να μπορούμε να τις ξαναπροβάλλουμε εύκολα (χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούμε τη διεύθυνσή τους στη γραμμή διευθύνσεων) , μπορούμε να τις προσθέσουμε στη λίστα "Αγαπημένα".

Προσθήκη σελίδας στη λίστα των αγαπημένων μας σελίδων

  1. Η σελίδα που θέλουμε να προσθέσουμε στη λίστα "Αγαπημένα", πρέπει να εμφανίζεται στην οθόνη μας.
  2. Κάνουμε κλικ στο μενού Αγαπημένα και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στην επιλογή Προσθήκη στα Αγαπημένα.
  3. Στο πλαίσιο "Όνομα" εμφανίζεται ένα όνομα για τη σελίδα, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να το αλλάξουμε, πληκτρολογώντας ένα νέο όνομα (που να μας θυμίζει τι περιέχει η ιστοσελίδα).

Άνοιγμα σελίδας απ' τη λίστα των αγαπημένων

Για να ανοίξουμε μία από τις αγαπημένες σας σελίδες, κάνουμε κλικ στο μενού Αγαπημένα και έπειτα κάνουμε κλικ στη σελίδα που θέλουμε να ανοίξουμε. To ίδιο μπορεί να γίνει, πατώντας το κουμπί Αγαπημένα.

Οργάνωση των αγαπημένων σε φακέλους

Καθώς η λίστα των αγαπημένων μας αυξάνεται, μπορούμε να την οργανώσουμε δημιουργώντας φακέλους. Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φάκελο με το όνομα "Εκπαίδευση" όπου θα αποθηκεύουμε διευθύνσεις ιστοσελίδων σχετικών με την εκπαίδευση (τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του σχολείου μας, του Υπουργείου Παιδείας κλπ.).

  1. Κάνουμε κλικ στο μενού Αγαπημένα και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στην εντολή Οργάνωση των Αγαπημένων.
  2. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Δημιουργία φακέλου, πληκτρολογούμε το όνομα του φακέλου (πχ. Εκπαίδευση) και στη συνέχεια πατάμε το ENTER. Τέλος κάνουμε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο"

Προσθήκη σελίδας σε φάκελο των αγαπημένων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρούμε πληροφορίες στο Web.

Κάνουμε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση στη γραμμή εργαλείων και πληκτρολογούμε μια λέξη ή φράση στο πλαίσιο "Αναζήτηση" και πατάμε ENTER. Εμφανίζεται μια λίστα με τις διευθύνσεις που έχουν περιεχόμενο σχετικό με τη λέξη ή τη φράση που πληκτρολογήσαμε. Προσοχή! Να πληκτρολογείτε όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένες λέξεις γιατί η λίστα που θα εμφανιστεί μπορεί να περιέχει χιλιάδες διευθύνσεις!!!

Επίσης, στο Internet υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες, Ελληνικές και παγκόσμιες, οι οποίες ονομάζονται μηχανές αναζήτησης. Αν λοιπόν μεταβούμε σε μια απ' αυτές, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε εκεί τη λέξη ή τη φράση που μας ενδιαφέρει και να πάρουμε τη λίστα με τις διευθύνσεις των σχετικών ιστοσελίδων. Μερικές από τις διευθύνσεις των πιο γνωστών μηχανών αναζήτησης είναι: Παγκόσμιες: http://www.altavista.com http://www.yahoo.com κά., Ελληνικές: http://www.in.gr http://www.thea.gr κά.

Εκτύπωση ιστοσελίδας Στο μενού Αρχείο, κάνουμε κλικ στην επιλογή Εκτύπωση. Ορίζουμε τις επιλογές εκτύπωσης που θέλουμε και κάνουμε κλικ στο κουμπί ΟΚ.

Αποθήκευση μιας ιστοσελίδας στο σκληρό μας δίσκο Στο μενού Αρχείο, κάνουμε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση ως. Βρίσκουμε (και ανοίγουμε) το φάκελο όπου θέλουμε να αποθηκεύσουμε τη σελίδα. Τέλος, στο πλαίσιο Όνομα αρχείου, πληκτρολογούμε ένα όνομα για τη σελίδα και κάνουμε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση.

Αποθήκευση εικόνων από μια ιστοσελίδα Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα που θέλουμε να αποθηκεύσουμε και μετά επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση εικόνας ως. (Ανοίγουμε το φάκελο όπου θέλουμε να γίνει η αποθήκευση και πληκτρολογούμε ένα όνομα για την εικόνα). Τέλος κάνουμε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση.

Αντιγραφή πληροφοριών από μια ιστοσελίδα σε ένα έγγραφο (πχ. του Microsoft Word) Επιλέγουμε τις πληροφορίες που θέλουμε να αντιγράψουμε (πχ. κάποιες γραμμές κειμένου), κάνουμε κλικ στο μενού Επεξεργασία και μετά κάνουμε κλικ στην επιλογή Αντιγραφή. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το έγγραφο (πχ. του Microsoft Word) όπου θέλουμε να αντιγραφούν οι πληροφορίες, κάνουμε κλικ στο σημείο όπου θέλουμε να γίνει η αντιγραφή και πατάμε το κουμπί Επικόλληση.