ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 

 

Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στη διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.

Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στη θάλασσα.

 

Η ανακύκλωση ξεκίνησε την εποχή του Χαλκού, Η αρχή της εποχής του χαλκού στην Εγγύς Ανατολή υπολογίζεται γύρω στο 3.300 π.Χ. με την αυξανόμενη χρήση του χαλκού και την ανάπτυξη σύνθετων αστικών πολιτισμών στα κύρια πολιτισμικά κέντρα της περιοχής, Αίγυπτο και Μεσοποταμία. Την τότε εποχή έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο σύνθετη διαδικασία.

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

 

Στον μπλε κάδο ή σε ξεχωριστούς κάδους με ειδική σήμανση

  

·         Χαρτί

·         Πλαστικό (συμπεριλαμβάνονται και οι πλαστικές σακούλες, όχι οι βιοδιασπώμενες)

·         Αλουμίνιο (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών κ.τ.λ.) και λευκοσίδηρος (π.χ. κονσέρβες κ.τ.λ.)

·         Γυαλί (Προσοχή! Όχι σπασμένα γυαλιά)

 

Πώς πετάμε τα ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο;

ü  Αδειάζουμε και καθαρίζουμε τα κουτιά από υπολείμματα.

ü  Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε, για να εξοικονομήσουμε χώρο στον κάδο.

ü  Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας και τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.

ü  Αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα στον κάδο και στη συνέχεια μπορούμε να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση, εφόσον ανακυκλώνεται και δεν μπορούμε να την επαναχρησιμοποιήσουμε.

 

Σε ειδικούς κάδους ή ειδικά σημεία ανακύκλωσης

·         Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κ.τ.λ.)

·         Μικροσυσκευές (μικρές οικιακές συσκευές, μικρές τηλεοράσεις και οθόνες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα)

·         Ιατρικά απόβλητα (συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων)

·         Καταλύτες αυτοκινήτων

·         Ελαστικά αυτοκινήτων

·         Μπαταρίες

·         Λαμπτήρες

·         Φαγητά (λίπασμα)

·         Χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια (τηγανέλαια)

ΟΦΕΛΗ

 

Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά (recyclables)" μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των υπηρεσιών και των βιομηχανιών. Ανακυκλώνεται το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και σίδηρος, η άσφαλτος, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και για τα ιατρικά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων. Τα διασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων και τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα.

 

·         Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών

·         Μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 Δείτε το video για  ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

·         Συμβάλλει στη μείωση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια στη μείωση της συγκέντρωσης μεγαλύτερης ηλιακής ακτινοβολίας που οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης.

 Δείτε το video για την  ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

·         Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους

·         Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.

·         Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).

 Δείτε το video για την  ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

·         Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.

·         Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή τουλάχιστον μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.

·         Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε όλα τα στάδια της ανακύκλωσης.


 

 

Τα σύμβολα της ανακύκλωσης

shmata20

Γνωστό και ως “Green Dot”. Το σύμβολο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη. Είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος. Εφεξής δεν θα είναι αναγκαία η σήμανση στα προϊόντα όσων συμμετέχουν στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

shmata21

Το σύμβολο αυτό, αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά.

shmata22

Το σύμβολο αυτό υποδεικνύει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για ανακύκλωση. Το ποσοστό που αναγράφεται στο εσωτερικό είναι το ποσοστό του ανακυκλωμένου υλικού που περιέχεται στο προϊόν.

shmata23

Αναφέρεται στον τύπο του πλαστικού που ανακυκλώνεται. Τα μπουκάλια P E T ή πολυαιθυλενίου χρησιμοποιούνται για συσκευασία νερού, αναψυκτικών και ανακυκλώνονται εύκολα. 

shmata24

Το σύμβολο H D P E (υψηλής περιεκτικότητας πολυαιθυλένιο) συναντάται σε συσκευασίες καθαριστικών, σακούλες απορριμμάτων, χυμούς και σημαίνει ότι το πλαστικό ανακυκλώνεται.

shmata25

Το P V C (πολυβινυλοχλωρίδιο) έχει αντικατασταθεί από το P E T στη βιομηχανία τροφίμων και χρησιμοποιείται συνήθως σε καλώδια και σωληνώσεις. Ανακυκλώνεται πιο δύσκολα από τα υπόλοιπα ενώ η καύση του απελευθερώνει τοξικές ουσίες.

shmata26

Αναφέρεται σε πλαστικό χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυαιθυλένιο όπως είναι οι σακούλες τροφίμων και πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ και καταστημάτων.

shmata27

Είναι πιο συνηθισμένο στα καλαμάκια, τα πώματα μπουκαλιών, μπουκάλια σαλτσών και κάποια ιατρικά σιρόπια. Το P P (πολυπροπυλένιο) ανακυκλώνεται.

 

shmata28

 Το P S (πολυσιτεμένο) είναι το υλικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά είδη μιας χρήσης (ποτήρια, πιάτα κλπ), σε θήκες CD-D V D και ανακυκλώνεται.

shmata29

Αναφέρεται στην κατηγορία πλαστικών που δεν κατατάσσονται στις προηγούμενες και συνήθως χρησιμοποιείται σε γυαλιά ηλίου, θήκες υπολογιστών και μεγάλες μπουκάλες νερού.

shmata30

Σύμβολο που υποδεικνύει πως το προϊόν έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

shmata31

Το σύμβολο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ και δείχνει πως το προϊόν στο οποίο υπάρχει, έχει παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

shmata32

Το σύμβολο υπάρχει σε γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια, βάζα κτλ) και προτρέπει στην ανακύκλωσή τους.

shmata33

Το σύμβολο αυτό δεν συνδέεται με την ανακύκλωση αλλά είναι μια υπενθύμιση για υπεύθυνους πολίτες οι οποίοι απορρίπτουν το προϊόν με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

shmata34

Όταν υπάρχει το σύμβολο αυτό σε ένα προϊόν, σημαίνει ότι κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.

shmata35

Το προϊόν που έχει αυτό το σύμβολο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο ατσάλι που μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.

shmata36

  Συναντάται σε χαρτί ή προϊόντα ξύλου και σημαίνει ότι το ξύλο προέρχεται από δάση που διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές του F S C.

shmata37

 Χρησιμοποιείται για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και σημαίνει ότι μπορεί να ανακυκλωθεί ξεχωριστά.

 

shmata38

Ο Μπλε Άγγελος είναι γερμανικό οικολογικό σήμα που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα χαρτιού και πλαστικού για να δείξει ότι τα προϊόντα παράγονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

 

Τι παίζει με την ανακύκλωση

Παίξε το επιτραπέζιο παιχνίδι για την ανακύκλωση ΕΔΩ

 

Πηγές / Χρήσιμοι σύνδεσμοι

·         Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

https://www.eoan.gr/

·         Gre-Cycle ΕΟΑΝ

https://grecycle.gr/

·         Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών (3η έκδοση / Ιούλιος 2022)

https://wwfeu.awsassets.panda.org/downloads/recycling_guide_vol_3.pdf

·         ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – Λύκειο Τήνου

http://lyk-tinou.kyk.sch.gr/a%20lyk/recycle/EISAGWGH.htm

·         ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – Καφετζιδάκη Ιωάννα

https://sites.google.com/site/kafetzidaki2premnt15015/home

·         Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης ζητούν την προσοχή μας

https://www.efsyn.gr/nisides/82005_oi-mple-kadoi-anakyklosis-zitoyn-tin-prosohi-mas

·         Ανακύκλωση: Μια πολύ Χρήσιμη Συνήθεια

http://e-learning.sch.gr/course/view.php?id=1558