1. Αναπαράσταση των πληροφοριών στον Η/Υ

Όπως ήδη μάθαμε στην προηγούμενη τάξη, ο υπολογιστής δέχεται και επεξεργάζεται δεδομένα και εξάγει αποτελέσματα. Για να "καταλάβει" όμως τα δεδομένα που του δόθηκαν, πρέπει να είναι γραμμένα σε μια κατανοητή, γι' αυτόν, μορφή. Ο Η/Υ αποτελείται από ηλεκτρονικά κυκλώματα, γι' αυτό το μόνο που μπορεί να "καταλάβει" είναι αν περνάει από ένα κύκλωμα ρεύμα ή όχι. Έτσι συμφωνήσαμε να συμβολίζουμε με 0 την κατάσταση "δεν περνάει ρεύμα" και με 1 την κατάσταση "περνάει ρεύμα". Συνεπώς όλοι οι χαρακτήρες, για να γίνουν κατανοητοί από τον Η/Υ, συμβολίζονται με ένα συνδυασμό του 0 και του 1, δηλ. οι πληροφορίες έχουν δυαδική μορφή. Εμείς δίνουμε τα δεδομένα σε κανονική μορφή, μετατρέπονται σε δυαδική μορφή (με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων), γίνεται η επεξεργασία τους σε δυαδική μορφή, τα αποτελέσματα μετατρέπονται σε κανονική μορφή και εξάγονται. Τα ψηφία 0 και 1 ονομάζονται bits.

Η αντιστοίχηση ενός χαρακτήρα με ένα δυαδικό αριθμό (δηλ. έναν αριθμό που αποτελείται μόνο από 0 και 1) ονομάζεται κωδικοποίηση. Στην πορεία της ανάπτυξης των υπολογιστικών συστημάτων, χρησιμοποιήθηκαν από τους κατασκευαστές, διάφοροι κώδικες. Ο πιο διαδεδομένος είναι ο κώδικας ASCII, στον οποίο χρησιμοποιούνται 8 bits για να παρασταθεί ένας χαρακτήρας (byte) Δηλ. 1 byte = 8 bits Πχ. το λατινικό γράμμα Α είναι 01000001.

Πολλαπλάσια του byte

1 KB (kilo-byte)=1024 bytes, 1 ΜΒ (mega-byte)=1024 ΚΒ=1.000.000 bytes (περίπου)

1 GB (giga-byte)=1024 MB=1.000.000.000 bytes (περίπου), 1 TB (tera-byte)=1024 GB=1 τρις bytes

Σημείωση: Για ευκολία σε διάφορους υπολογισμούς αντί για τον αριθμό 1024 χρησιμοποιούμε τον αριθμό 1000. Πχ. αν ένας σκληρός δίσκος έχει χωρητικότητα 8 GB σημαίνει ότι χωράει να αποθηκεύσει περίπου 8.000.000.000 χαρακτήρες (bytes).

Το δυαδικό σύστημα αρίθμησης

Για να παραστήσουμε έναν αριθμό του δεκαδικού συστήματος με ηλεκτρονικό τρόπο, θα απαιτούνταν 10 διαφορετικές καταστάσεις (μία για κάθε ένα από τα ψηφία του δεκαδικού συστήματος δηλ. 0,1,2,...,9). Αντίθετα, με τα ηλεκτρονικά μέσα, είναι πολύ εύκολο να εκφράσουμε δύο διαφορετικές καταστάσεις: κύκλωμα απ' το οποίο δεν περνάει (0) ή περνάει ρεύμα (1). Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εισαγωγή του ΔΥΑΔΙΚΟΥ συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί μόνο δύο ψηφία (το 0 και το 1) ενώ όλα τα άλλα ψηφία του δεκαδικού συστήματος παριστάνονται με ένα συνδυασμό από 0 και 1 Πχ. ο αριθμός 2 είναι ο 10, ο αριθμός 3 είναι ο 11 κλπ.

Μετατροπή αριθμού από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα

Διαιρούμε συνεχώς τον αριθμό δια δύο, μέχρι να βρούμε πηλίκο 0. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα υπόλοιπα που βρήκαμε στη σειρά, από το τελευταίο προς το πρώτο και έτσι σχηματίζουμε το δυαδικό αριθμό.

Παράδειγμα 1 : Να μετατρέψετε τον αριθμό 47 του δεκαδικού συστήματος στο δυαδικό σύστημα

Μετατροπή από το δυαδικό στο δεκαδικό σύστημα

Αριθμούμε τα ψηφία του δυαδικού αριθμού από τα δεξιά προς τα αριστερά, αρχίζοντας την αρίθμηση από το 0. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε κάθε ψηφίο με το 2 υψωμένο στο ψηφίο αρίθμησης που του αντιστοιχεί και προσθέτουμε όλα τα γινόμενα.

Παράδειγμα 2: Να μετατρέψετε τον αριθμό 10110 του δυαδικού συστήματος στο δεκαδικό σύστημα